Schaker blijft bij je leest?

Kennelijk komt er voor iedere schaker ooit een moment waarop duidelijk is dat de professie van schaker niet de eindbestemming is. Dat op alle niveaus.

In willekeurige volgorde, uit mijn hoofd, sommige heel serieus, andere minder:

Jaap Ham kok, Edwin Zuiderweg conditietrainer, Michiel Meeuwsen postbode en Magnus Carlsen mogelijk zelfs dominee

Een illuster lijstje, dat nu kan worden aangevuld met iemand die lange tijd ook een acceptabele boterham overhield aan de schaaksport:

Loek van Wely politicus.

Laat ik eerlijk zijn: ik heb het niet zo op de partij waarop zijn keus is gevallen. Maar Komkommerschaaknieuws is een politiek-neutrale site. Over het Forum voor Democratie heeft het geen oordeel. Echter volgens een door mij gewaardeerde collega die er voor heeft doorgeleerd, is er op zijn zachtst gezegd sprake van verholen fascisme. En is het een clubje corpsballen bij elkaar. De overwinningsspeech van Baudet had inderdaad wel wat brallerigs, dat moet ik toegeven.

In een discussie heb ik wel eens betoogd dat het fascisme zich graag mag verhullen in mooie kleren, welsprekendheid en goede manieren. Geen probleem heb ik met die goede manieren. Welsprekendheid die niet ten koste van anderen gaat, is ook prima, soms zelfs grappig. En mooie kleren mogen natuurlijk ook best, al weet wie mij iets beter kent dat ongeveer al mijn blouses en truien van ellebooglappen zijn voorzien. Duurzaam en goedkoper dan ieder jaar wat nieuws, zo zie ik dat.

Fascisme an sich evenwel is een gevaar. Of je, zoals de Westernielander Freek de Jonge, ook graag opkomend voor aardbevingsslachtoffers in eigen thuisland, een minuut stilte op het boekenbal moet verstoren om op de latente aanwezigheid hiervan te wijzen bij een winnende partij in een democratisch stelsel, weet ik niet, maar moedig vind ik het wel, en dat blijft toch een van de klassieke deugden. Loek, die eerder ook al wel flirtte met de PVV, lijkt me niet direct iemand die gecharmeerd is van het aanhalen van Hegels Eule der Minerva (…beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug), maar de rechtlijnigheid van sommige standpunten zal hem aanspreken. En dat herken ik dan wel weer.

Overigens schaakt Baudet ook. Maar we hoeven niet te hopen op een carrièreswitch naar de schaaksport. Hij is geen lid meer van een club, zijn hoogst behaalde rating was 1509 (2001) en op chess.com reikte hij vorig jaar tot 1453 (blitz).


Baudet opent het toernooi in Hoogeveen, 2017. Foto: Lennart Ootes, Toernooisite Hoogeveen. Ook op de foto: toernooidirecteur Loek van Wely. Binnen FvD zijn de rollen nu omgedraaid.

.

Een gedachte over “Schaker blijft bij je leest?

 1. Dit is big news!

  Met wie bedoelt Van Putten ‘de gewaardeerde collega die er voor heeft doorgeleerd’? Dat kan toch geen andere zijn dan de anonieme auteur uit dit noordelijke schaakverhaal: https://eenwaarverhaal.blogspot.com/2017/11/een-anonieme-auteur.html?

  Persoonlijk ben ik even verheugd als verrast dat Komkommerschaaknieuws de column van vandaag gelinkt heeft in een kort commentaar op een Amsterdam blogartikel, een artikel waarop ik op de dag af(!) precies en jaar geleden (toeval bestaat niet!) zelf in een reactie het ‘verholen fascisme’ (Van Puttens term maar zeer, zeer fraai uitgedrukt, had ik dat zelf maar bedacht…) van de heer T. Baudet aan de kaak heb willen stellen. Hier allemaal te lezen: https://renzoverwer.wordpress.com/2018/02/09/thierry-baudet-henry-baudet-en-het-schaakspel/comment-page-1/#comment-7370

  Even toevallig: na een half jaar van stilte kon ik enkele dagen geleden niet nalaten te reageren op een recent artikel van de Amsterdamse blogschrijver waarin eveneens uitgebreid werd ingegaan op de overstap van Van Wely naar de politiek. Mijn reactie werd niet gewaardeerd en door hem weggehoond. Toen ik daarop de schrijver wilde wijzen op de verschillende betekenissen van het woord ‘boreaal’ en ook het begrip ‘dog whistle’ , kwam ik niet door de muur heen die het blog (dat zich afficheert als ‘Site voor uw en mijn opinies, feiten én nieuws’) kennelijk inmiddels voor mij had opgeworpen. Ik zou het Komkommerschaaknieuwsduo dan ook willen vragen of zij die taak misschien op zich zouden willen nemen. Hier het Amsterdamse stuk over de politicus Loek Van Wely: https://renzoverwer.wordpress.com/2019/03/22/loek-van-wely-politicus/

  ‘Komkommerschaaknieuws is een politiek-neutrale site’, schrijft Van Putten, de enige onware zin in een verhandeling waarin hij overduidelijk toont waar hij staat, of in elk geval: waar hij niet staat. En dat is al heel wat in deze barre tijden. Ik heb het volste vertrouwen dat het voor Meeuwse niet anders ligt. Na tijden van koele verstandhoudingen tussen Komkommerschaaknieuws en ondergetekende kan ik met een blij gemoed vaststellen: ongemerkt zij wij elkander diep genaderd!

  Tot slot – nu het toch al een brij van linkjes geworden is – wil ik de Komkommerschaaknieuwslezer niet mijn doorwrochte (…) analyse onthouden van Baudets inmiddels roemruchte overwinningsspeech: https://eenwaarverhaal.blogspot.com/2019/03/op-naar-het-herstel-van-de-blanke.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s