Over

Komkommerschaaknieuws is een kritisch, onafhankelijk en ongecensureerd blog met al het schaaknieuws dat door andere media genegeerd, doodgezwegen of verdraaid wordt.

Elke gelijkenis met in de werkelijkheid voorkomende personen is allesbehalve toevallig. Met name als deze personen met hun werkelijke naam en toenaam genoemd en geciteerd worden, kan men er van op aan dat we bovenop de actualiteit zitten en alle andere nieuwssites te snel af zijn.

6 gedachten over “Over

 1. Geacht Komkommerschaaknieuws,
  beantwoordt Komkommmerschaaknieuws ook vragen van het publiek in de stijl van ‘Lieve Mona’?
  Hier is alvast een vraag:
  “Hans Ree verdwijnt met zijn schaakcolumn uit de NRC. Hij wordt er niet uitgetrapt, maar de rubriek verschuift naar de vrijdageditie. Wat moet ik nu met mijn zaterdagabonnement aanvangen?”
  “Trouwens, nu ik toch bezig ben, tot mijn eigen ongeloof heb ik al tijden tevens een zaterdagabonnement op het DVHN. Om het provinciaal karakter van deze publicatie te benadrukken en om aan te geven dat het zijn van een kwaliteitskrant niet tot de doelstellingen behoort schrapt het DVHN doodleuk de schaakrubriek gedurende de zomervakantie. Kunt u hierover uw licht laten schijnen?”

  Like

  • Beste Tony, veel dank voor je interesse in Komkommerschaaknieuws, dat behalve dat ze een zomerslaap houdt, ook in een existentiële crisis is beland, nu een van de redactieleden het tijdelijke stoppen met schaken verwisseld heeft voor het eeuwige stoppen met schaken. Over Hans Ree weten we weinig meer dan dat hij af en toe naar Schiermonnikoog loopt. Van DvhN is ons bekend dat dit dagblad een ragfijn spel speelt als het op copyrights aankomt, Staunton kan er veel van leren. En over jouw ongeloof willen we wel kwijt dat het gerucht ging dat Carlsen plannen had om dominee te worden, de huidige status daarvan is ons onbekend, maar uiteraard blijven we hier bovenop zitten, op zijn laatst zal de heer Meeuwsen in 2037 polsen hoe het er mee staat, als hij een match tegen Magnus speelt (alle contracten zijn getekend, daar kan hij echt niet meer onderuit.) Tot slot: Mona kennen we vooral van de toetjes; zolang roddelbladen categorisch weigeren een schaakrubriek op te nemen verzinnen wij onze eigen stories.

   Like

 2. Lief KKSN,

  Je advies heeft mij echt geholpen. Dank je wel!

  Een paar restvragen zijn er nog.

  Voor kksn-aficionado’s die al ettelijke dagen wanhopig in het duister moeten tasten wil ik eerst die cliff-hanger van seismische proporties uit de lucht nemen (kundig de metaforen mixend; ‘it’s an acquired taste’):
  Inderdaad heb ik, alles afwegende, besloten de zaterdagabonnementen op de NRC en het Dagblad van het Noorden op te zeggen.
  Geprikkeld door de in de bijdrage hierboven beschreven klungeligheid met betrekking tot de schaakrubriek bekeek ik het DvhN als publicatie eens met frisse blik. Het overheersende gevoel: Wat zonde van die bomen!

  De NRC geldt als een van de (hoeveel, drie of vier?) kwaliteitskranten in ons land. Met recht en reden, is staande te houden.
  Al die bijlagen echter, waar veel interessants in staat, het is te veel. De waardering voor schaakcolumnist Ree is onverminderd, maar hij moest verkassen naar de vrijdageditie, die op zijn beurt een pittige cultuurbijlage bevat. Een losse krant kopen plaatst je dezer dagen een dikke euro of vier achteruit (anglicisme). Problemen te over.

  Iets anders, van nóg groter belang:

  Redactie en verslaggevers ten burele van KKSN zou, blijkens je antwoord, het vuur na aan de schenen staan als gevolg van een HR-tsunami van epische omvang: Heer Meeuwsen schaakt niet meer. Niet meer ‘actief’, zoals dat dan heet, betekenende ‘zelf geen serieuze partijen meer spelend’. Crisis is het nu dus en er wordt een oorzakelijk verband voorondersteld tussen ‘actief schaken’ en het over schaken schrijven.

  Aangestoken door een listige zelfhulpgoeroe (de Nederlandse versie van Deepak Chopra als het ware), die als glad zakenman een verdienmodel onder een serie levensadviezen heeft gekrikt, wil ik pleiten voor een potje ‘omdenken’.
  Hier ligt juist een kans!

  Eerder genoemd heerschap, tevens lid der kernredactie van KKSN, heeft meermalen laten zien de ganzenveer niet zonder talent te voeren en kan, bevrijd van het bedompte korset van het regionale schaak, nieuwe horizonten visiteren. Tevens bezit Heer Meeuwsen opleidingstechnisch de achtergrond om met gezag te beslissen of ‘ganzeveer’ een tussen-n behoeft. Er is veel dat bespreking verdient in de schaakwereld en zulks dan met enige distantie en met de pen gedoopt in een algemeen-filosofisch inktpotje. ‘Met helicopter-view’ zou mijn zelfhulpvriend dat noemen. Daarmee wordt precies niet bedoeld dat er nog meer geëmmerd moet worden over dat waar het internet, ‘schaak-sociaal’, toch al van vergeven is, zoals prematuur ter wereld gebracht geroddel over bedrog et cetera. Dat werk dus niet.

  Neen, er is ruimte te over voor de grote vragen. Waar gaat het schaken heen? Wat wordt door schakers als waardevol ervaren? Gaat ooit doorgerekend worden dat de beginstelling remise is? Is er wel één groep schakers, als categorie? Is er in de tijd een verval der zeden in de schaakwereld? Dat aanbod op YouTube en elders, inclusief schaakfora, is dat deels niet gewoon schaakporno? Ze ‘streamen’ zich een slag in de rondte en melken mekaar regelrecht de vortex in en ‘down the rabbit hole/het afvoerputje’.

  Daarbij is het schaken zo rijk. Vele schakers zitten wèl te wachten op historisch vergelijkingsmateriaal en perspectief.
  Zo koester ik zelf de bescheiden opinie dat de enige verworvenheid binnen de schaakwereld van de afgelopen vijftig jaar is dat er niet meer in de speelzaal gerookt wordt. Nogal karig.
  De vlieger dat KKSN enkel een regionale, relativerende en humoristische rol langs de zijlijn ambieert, aldus de naam recht doend, heeft een schroefje los. Van oudsher is het juist de hofnar, d’n zot, the jester, le fou (!), die de keizer gekscherend de kouwe waarheid moet voorhouden, inclusief de constatering dat hij geen kleren aan heeft.

  Like

  • Grote omissie in het voorafgaande: een andere verworvenheid in de afgelopen halve eeuw schaken is natuurlijk het schaken met increment. Daarnaast mogelijk ook het Fischer-random schaak, maar daar heb ik geen goed beeld van. Het is jammer, althans dat vind ik, dat het fenomeen afgebroken partij niet meer bestaat, maar dat is volstrekt logisch vanwege de tegenwoordige beschikbaarheid van engines.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s