Horen is scoren

Vaste lezertjes van deze rubriek weten dat Edwin Zuiderweg een fanatiek vogelaar is, maar wel eentje die alles van de scholekster weet maar alle andere soorten regelmatig door elkaar haalt. Een schaker die er veel meer verstand van heeft is Bauke Koole, onder wiens bezielende leiding een tijdje geleden de deelnemers aan de massakamp vogels konden spotten in de duinen op Schiermonnikoog. Bij het spotten hoef je de vogel niet noodzakelijk te zien. Sommige vogels laten zich zelden zien, maar je hoort ze wel zoals bijvoorbeeld de roerdomp. Horen is scoren, zo luidt het motto van Bauke als hij er weer een zeldzaam vogeltje in zijn notatieboekje bijschrijft, dat hij niet zag maar wel hoorde. Ik herinner me dit ook toen we met een kluitje jeugdspelers ’s nachts op het station van Usquert stonden nadat we een uitwedstrijd tegen SCEPU hadden gespeeld (ik viel wel eens in). “Jongens, mobieltjes uit en heel stil zijn allemaal, dit is belangrijk!” Wat was het geval? Er vloog iets boven ons dat geluid maakte. “Horen jullie dat jongens, dat is nou een ransuil! Onthoud dat geluid, dan kun je hem de volgende keer ook herkennen!” Je zag de jeugdspelers hem glazig aankijken met een blik van Yeah right waar heb je het over man? Het deed me een beetje denken aan een fragment uit een conference van Hans Teeuwen waarbij deze de geringe belangstelling van asielzoekers voor ons nationale erfgoed aankaartte. “Bij het horen van namen als Ad Visser en Loeki Knol (actrice in de kinderserie Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen meneer, red) kijken ze laf en ongeïnteresseerd uit hun ogen.” Deze jeugdspelers waren net zo geboeid door vogels als door de door hun oma gemaakte kunstwerkjes van ministeck. Maar één vogelsoort weten ze wel bij naam te noemen en dat is de Bauke Koolmees.

BaukeKoolmees

De Bauke Koolmees, vaak te spotten bij het speeltuingebouwtje aan de Van Groenesteijnlaan in Helpman

Ministeck pinguïn gemaakt door de oma van een Staunton jeugdspeler

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s