Doorfietsen Roelof!

Speciaal voor Roelof Kroon is er nu een snelfietsroute van Groningen naar Ten Boer gekomen. Komend vanuit het centrum moet je nu niet over het Damsterplein- en diep fietsen maar bij ’t Voormalig Poortje een achterommetje langs het Eemskanaal kiezen. De gemeente heeft dit met kekke vignetjes op het wegdek aangegeven. Een gestileerde fietsertje in een donkerblauw vierkantje moet de gehaaste forens voorstellen maar ik herkende meteen dat dit niet zomaar een fietser is, ik wist meteen dat het maar één iemand kon zijn en dat is Roelof Kroon. De drie blitse streepjes achter de rug van het mannetje dat de snelheid extra moet benadrukken bevestigden dit voor mij. Elke keer als ik op de Oosterkade (aan het Eemskanaal) post aan het bezorgen ben, komt er een soort schicht voorbij die “Hé Michiel!” roept, maar als ik dan opkijk zie ik in de verte ter hoogte van de Praxis nog iets richting het Noorden schieten en of het nou verbeelding is of niet ik meen toch ook drie van die streepjes achter hem aan vliegen. Ik moet Roelof echter wel waarschuwen voor de witte pijltjes in de lichtblauwe vierkantjes die de al dan niet elektriek aangedreven fietser de goede richting op moeten dirigeren: ze zijn niet altijd even nauwkeurig. Zou je het tweede pijltje volgen dan fiets je bij het Harbour Café (voormalig restaurant Peter Pan) regelrecht de plomp in. Ik heb al gehoord dat er in Usquert belangstelling is om de snelfietsroute door te laten trekken naar de speellocatie van SCEPU. Dan kan Roelof zo vanaf z’n werk via Ten Boer en dan in een keer doorsjezen naar de schaakclub om aldaar de plattelandskindertjes tot nieuwe toptalentjes te kneden. Het zou mooi zijn als ook het Sauwerd van Wim Krijnen in de doorfietsroute opgenomen kan worden, dan kan hij een fourageringspost beginnen waar je je bidon kunt bijvullen en wat gelletjes kunt inslaan.

2 gedachten over “Doorfietsen Roelof!

 1. Ik kan alleen maar bevestigen dat deze ‘doorfietsroute’ ontleend is aan mijn dagelijkse route. Zonder dat hier trouwens auteursrechten voor zijn betaald.

  Al jaren ben ik op zoek naar de snelste route zonder stoplichten of enkelvoudige uitgevoerde bewegende brugdelen. Ik noemde het de ‘omrijroute’, omdat je altijd behoorlijk moet omrijden om bepaalde stoplichten te ontwijken. Verder is enige logica nodig om te voorkomen dat je toch voor een open brug komt te staan. De eerste brug die gesloten is moet je nemen: de Berlagebrug als die gesloten is, anders de Oosterhavenbrug en als die ondertussen open is de fietsbrug bij de Oosterpoort.

  Blijkbaar is deze zoektocht bekend geworden bij de gemeenteambtenaren in het Tromphuis en heeft men in het kader van de gemeentelijke herindeling besloten om mijn route te institutionaliseren.

  Wat betreft de snelheid moet ik je teleurstellen: tegenwoordig ben ik de enige op deze route zonder elektronische ondersteuning. Ik word alleen nog maar ingehaald. Vanochtend kreeg ik nog enkele rauwe vloeken en verwensingen te horen toen ik bij de Oosterhaven niet snel genoeg naar rechts ging toen een tegemoetkomende 45km/u fietser mij niet tijdig zag en bijna omver kegelde.

  Like

 2. Wel jammer dat door het vermijden van stoplichten nu de Koningsweg niet in de Roelof Kroon route is opgenomen, daardoor mist hij ook De Koningskroon, een parel van een Kringloopwinkel gelegen in een onooglijk bedrijventerrein maar met een naam die hem zou moeten aanspreken. Er komt bijna niemand behalve heel soms een verdwaalde schaker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s