AVG

Als zichzelf respecterend nieuwsmedium heeft Komkommerschaaknieuws met enige zorg kennisgenomen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming die vorige maand van kracht werd. Zij kan voor de schaaksport grote gevolgen hebben. Denk aan een volledig geanonimiseerde ratinglijst…of toernooien waarbij deelnemers elkaar moeten aanklampen: “bent u inschrijfnummer 31 wellicht?….nee ik ben nummer 18….maar ik speel tegen 27, hebt u die gezien?”

Ook zal het niet lang meer duren of het wordt toegestaan om met plaksnor, pruik en zonnebril achter het bord te verschijnen. Ziet men alleen nog aan de wijde pijpen wie de tegenstander is, of aan een zeer snelle scootmobiel ergens in de hoek; uit het bagagemandje steken een paar Spaanse pepers. Een zakje boterhammen naast iemands bord kan ook zomaar de enige aanwijzing zijn. Of geluiden, je staat erg slecht en hoort opeens ‘kjieuw, kjieuw’. Wie zou dat nou zijn?

Een ander probleem wordt de verslaglegging. Verslagen kunnen erg vreemd gaan aandoen: “Ons lid wiens bondsnummer drie tweeën telt, won van een man met een paarse pruik. Helaas gold dat niet voor schuilnaam Snuif, die zijn dame verspeelde tegen XYZ, welke heer overigens op knappe wijze onherkenbaar geschminkt was als clown Bassie.”  Scribenten moeten op hun tellen passen: Mag je het merk auto waarin je werd vervoerd wel of niet noemen? De knalgele stropdas van je tegenstander? De Russische moedervloek vermelden, nadat je tegenstander een vol stuk wegblunderde? De Autoriteit Persoonsgegevens weet je te vinden, dat dan weer wel. De boetes zijn niet mals.

Gekkigheid zal men wellicht denken, maar het volgende gebeurde déze week al: in de vierkampen die schaakclub Haren momenteel organiseert is Michiel Meeuwsen in de volgende ronde gekoppeld aan een speler die volledig anoniem wenst te blijven. Dat gaat toch wel heel erg ver! Hoe moet hij zich nu voorbereiden? Ik zag het hier: Op 15 juni aantreden tegen JD, daar moet Michiel het mee doen! Voor de zekerheid heeft hij alle partijen van Jan Doedel, Joris Driepinter en John Doe alvast gegoogeld. En dat zijn er nogal wat!

schuilnaamolifant
Schuilnaam Olifant. Hij was zijn tijd ver vooruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s