Jeljer Dijkstra 5 centimeter gegroeid

Het was een wonderbaarlijk schouwspel afgelopen maandag op de clubavond van Staunton. Koploper Edwin Zuiderweg nam het met de witte stukken op tegen de veel lager geklasseerde Jeljer Dijkstra, normaal gesproken een vaste klant van Edwin die ik vorig jaar nog hoorde verzuchten “Wat doe je me aan Edwin?”

Maar Edwin was even niet die fiere en fitte koploper van het vorige half jaar meer. Het energiewijzertje stond zwaar in het rood, na een drukke werk-/cursusdag. Waar Jeljer juist leek te blaken van de adrenaline…zou dat wel goed komen voor de koploper? Krachtzet na krachtzet kwam er uit Jeljers koker, mokerslagen die Edwins stelling alras de aanblik gaven van een eeuwenoude Loppersumse boerderij; om de verliezer te citeren, zetten “waartoe ik Jeljer niet in staat had geacht.” Uiteraard had schrijver dezes dit graag met diagrammen geïllustreerd, maar helaas is er nog geen notatie vrijgegeven. Wel viel me op dat bij een aantal met veel overtuiging uitgevoerde zetten Jeljer een stukje omhoog leek te komen. Ik kon hier verder niet te veel aandacht aan besteden, zelf verwikkeld als ik was in een zeer complexe stelling tegen de huidige clubkampioen Jonas Hilwerda (wat een mooie vechtremise werd ten slotte.)

Na Edwins capitulatie, zeker sportief en respectvol, en een korte analyse door beiden, paradeerde Jeljer nog tijden lang glunderend door de speelzaal, graag bereid tot uitleg aan wie maar een spoortje van belangstelling toonde. Thuisgekomen wachtte hem bij het slapen gaan echter een grote verrassing: beide voeten bleken opeens onder de lekkere warme deken uit te steken…..met sokken aan is Jeljer gaan slapen. Een held dus, niet op, maar met sokken.

De strijd om het kampioenschap bij Staunton ligt door deze ontwikkelingen weer helemaal open. Bruno Jelic is Edwin nu op een paar puntjes genaderd. En het stopvirus blijkt besmettelijker dan gedacht. In een afgemeten verklaring liet Edwin kort na afloop van de partij weten “Ik ga voorlopig niet meer komen op maandag, want ik heb geen zin om zo ver onder mijn niveau te spelen.” Interessant zal zijn om te zien of dit voornemen langer stand houdt dan doorgaans het geval is bij Michiel Meeuwsen, de koning van de geworpen handdoek, beter gezegd: het gekatapulteerde badlaken.

Komkommerschaaknieuws zal u op de hoogte houden.

Jeljer Dijkstra: vandaag naar IKEA

Een gedachte over “Jeljer Dijkstra 5 centimeter gegroeid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s