Downgraden

Andreas Tasma is niet iemand die snel onder de indruk is van iets. De Nachtwacht van Rembrandt? Mooi werkje hoor van een schilder die best aardig met de kwast kon wapperen, maar om dat nou in een museum te hangen? De Guernica van Picasso, leuk plak-en-knipwerk hoor maar zijn nichtje van 7 maakt op school mooiere collages en de 9e van Beethoven vindt hij best een aardig mopje muziek maar om er heel overdreven lyrisch van te worden, nou nee. We hoeven er dus ook niet raar van op te kijken dat Andreas warm noch koud werd van het feit dat het crème de la crème van de schaaksport gister acte de présence gaf in de aula van het Academiegebouw. Uw verslaggever stond naast Andreas toen hem op PowNed-achtige wijze door een in vlot pak gestoken jongeman met zeer kek kapsel een microfoon in de snufferd geduwd werd met de vraag: “Ik neem aan dat jullie ook schakers zijn en dat jullie hartjes sneller zijn gaan kloppen bij deze geweldige entourage en de aanwezigheid van de voltallige wereldtop?” Andreas: “Nou nee hoor, het doet me allemaal niks, wat een opgeklopt gedoe allemaal. Ik heb heus wel eens eerder een schaker in het echt gezien” De blonde jongen liet zich echter niet zomaar uit het veld slaan en drukte de microfoon nog iets dichter onder Andreas’ neus hem daarbij toevoegend:” Ik zie aan de twinkeling in je ogen, dat het je meer doet dan je wilt toegeven” Die zat! Hier vond ik het toch het moment om in te grijpen, want ik vreesde dat Andreas nu met teksten zou komen dat hij die Giri toch maar een saaie remiseschuiver vond, Anand zo nu en dan wel eens een leuk zetje deed maar het spelletje in essentie toch ook niet echt begreep en dat Carlsen een vreselijke nerd is die als een robot een soort computerzetten uitvoert wat met echt schaken niets van doen heeft. “Nee, hoor zei ik maar gauw tegen de verslaggever, diep in zijn hart vindt Andreas het geweldig dat al die toppers hier zijn, hij geniet met volle teugen maar het is een houding”. Als we even daarna naar naar de lift lopen om naar de Offerhaus-zaal te gaan waar Sipke Ernst de partijen van commentaar zal voorzien vraagt Andreas mij: “Ze gaan dit toch niet uitzenden wel? Heb ik domme dingen gezegd, welke omroep was het eigenlijk?” Ik: “Het was TV Noord en het was live”, maar eerlijk gezegd had ik ook geen flauw idee.

Andreas Tasma: niet onder de indruk van schaaktoppers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s