Vuurwerk

Het toeval wil dat een van uw verslaggevers Oudjaarsavond bij Paul Zilverberg vierde en en passant vroegen we hem even of hij vroeger wel eens vuurwerk afstak. Dat beperkte zich volgens Paul tot het afsteken van sterretjes maar dat diende dan wel boven een afwasteiltje plaats te vinden. Pauls moeder was namelijk doodsbenauwd dat er wat zou gebeuren. Terwijl Paul met zijn sterretjes boven een pierenbadje hing, stond Pauls vader voor de zekerheid klaar met de tuinslang en waren alle gezinsleden voorzien van oordopjes en veiligheidsbrillen. Op de grijze huistelefoon was met koeienletters het nummer van de brandweer geplakt. Veiligheid voor alles! Hiermee hebben wij meteen ook de bron gevonden voor Pauls voorzichtige speelstijl op het schaakbord. Want van iemand die in zo’n beschermende omgeving is opgevoed kun je onmogelijk verwachten dat hij het bord in brand steekt met wilde stukoffers en dubieuze maar interessante gambieten. Waarom zou je een pion twee velden naar voren doen als het ook in twee beurten kan? Toch verbaasde Paul op het Schaakfestival vriend en vijand door tegen Wim Krijnen zomaar een loper te offeren, weliswaar in het eindspel en het loperoffer creëerde twee vrijpionnen die niet meer te stuiten waren. Is dit het begin van nog meer vuurwerk op het schaakbord? Wat we niet meer willen horen in 2018 van Paul na een partij is: “Ik werd van het bord geofferd” maar “Ik offerde hem van het bord”. En die sterretjes? Die deden wij vroeger als knapen in een PVC-buis om ze dan als verschrikkelijke rookbom (Jaap Ham eat your heart out!) bij mensen bij de voordeur te leggen en dan aan te bellen en hard weg te rennen. En nu het nieuwe jaar inknallen Paul, proficiat met je verjaardag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s