Huisvariant Klaas Abma bevat lek

We waren hem een beetje uit het oog verloren, maar de man met de rolkoffer (niemand weet wat erin zit, z’n garderobe, een schaakbibliotheek, contrabande?) is voor even terug in Groningen: Klaas Abma. Uw verslaggever sprak hem tijdens het Schaakfestival in het tokootje van Jozias Hillenkamp om meteen schokkend nieuws te vernemen: de befaamde huisvariant van Klaas bevat een lek. Het gaat om een bepaalde variant van de Colle-Zukertort waarbij de zwartspeler te vroeg Lg4 speelt en wit z’n hele pionnenhandel naar voren gooit met h3 en g4, Pe5 en h4. De zwarte loper wordt alsmaar opgejaagd en pas geslagen op het meest gunstige moment. Maar nu blijkt deze variant waarmee Klaas en in zijn navolging ook Edwin Zuiderweg en ondergetekende menig succesje boekten een joekel van een lek te bevatten. Hij liet me wat analyses zien van zijn nieuwste inzichten omtrent de variant die wij inmiddels De Abma zijn gaan noemen. “Wil je ook de refutation zien?” vraagt Klaas mij. Met de nieuwste versie van een hele sterke engine had hij de hele boel nog eens laten doorrekenen en het verrassende resultaat was dat er een weerlegging is. “Tot mijn verbazing kan dat paard de pion op g4 gewoon slaan vanwege een heel diepe tactiek, maar die vindt toch niemand achter het bord”. Klaas heeft het me wel vliegensvlug laten zien, maar toen ik thuis kwam en het nog eens rustig naspeelde snapte ik er al geen jota meer van en kon de weerlegging niet meer vinden. Het wachten is dus op Abma’s nieuwste boek: Refutations of my home-variations. Ergens heb ik het vermoeden dat het manuscript daarvan zich ook in die rolkoffer bevindt.

Klaas Abma komt binnenkort weer met een nieuw schaakboek

2 gedachten over “Huisvariant Klaas Abma bevat lek

  1. En hoe zit het met de uitgestelde Abma? En met de versnelde Abma? Hopelijk verschijnt dat boek gauw.
    De Abma in de nahand zal nu wel definitief onspeelbaar worden verklaard.

    In dat rolkoffertje zitten volgens mij uitspraken van de commissie van beroep, alsmede paperassen van nog lopende juridische twisten.

    Like

  2. Nog schokkender nieuws dan dat die varianten her en der lekken bevatten vind ik het feit dat Klaas z’n rolkoffer heeft vervangen door een rugzak, in plaats van zakenman lijkt hij nu meer een bergbeklimmer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s