The Boudewijn Papers

Honderden en honderden uitgeprinte computeranalyses van zeer matige schaakpartijen zijn in handen gevallen van het Komkommerschaaknieuws. De collectie staat nu al bekend als de zogenaamde Boudewijn Papers aangezien het louter om partijen gaat die door Boudewijn Hoogeboom van schaakclub Lewenborg zijn gespeeld. Het was oud-papier-aan-de-weg-zet-dag in de Korrewegwijk toen onze medewerker Michiel Meeuwsen toevallig langs een van de panden van bescheiden vastgoedmagnaat Van Hamond fietste en daar twee verhuisdozen vol prints aantrof. De onroerendgoedbezitter die in zijn vrije tijd ook een niet onverdienstelijk schaker is, geeft privéles aan Boudewijn met als doel om diens ratingcurve het komende jaar als een raket omhoog te laten schieten.

Het was natuurlijk niet de bedoeling van Boudewijn dat al deze documenten zomaar op straat kwamen te liggen maar het Komkommerschaaknieuws kon een dergelijke open bron die voor iedereen toegankelijk is niet zomaar laten liggen. Ons redactieteam zal weken zo niet maanden nodig hebben om al het materiaal grondig te onderzoeken en als we iets tegenkomen dat komkommerwaardig is dan zullen we niet nalaten erover te publiceren. Het Noordelijke schaakpubliek heeft recht op die informatie en wij zien het als onze journalistieke plicht om het dan ook naar buiten te brengen.

De lessen van Van Hamond lijken vooralsnog aan te slaan want Boudewijn won gister zonder al teveel moeite van Michiel Meeuwsen. Maar het kan ook zijn dat die laatste gedoublecrossed is door Roelof Kroon. Die fluisterde Michiel namelijk in: “Kijk maar eens op Alberts schaakblog daar staat de opstelling van Lewenborg al en dan kun je je voorbereiden”. Boudewijn leek namelijk supergoed geïnstrueerd om een variant van het Engels te kiezen waarbij de levensgevaarlijke Grand Prix Attack met omgekeerde kleuren minder bite heeft. Of was het toch leermeester Van Hamond die hem dat inzicht verschafte?

Het redactieteam is nog wel even zoet met het uitspitten van al die honderden partijen van Boudewijn

Een gedachte over “The Boudewijn Papers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s