Roeptoeteren met Jan van Os

Traditie bij het Hoogeveen schaaktoernooi is dat de belangrijkste partijen van de dag becommentarieerd worden door een bekwaam analyticus. In het verleden werd dat met verve gedaan door oa Cor van Wijgerden. Het publiek werd door Cor altijd uitgenodigd om mee te denken over de stelling en voorstellen voor goede zetten beloond met een prijsje. Maar je moest wel met echt goede zetten op de proppen komen anders kreeg je het te horen. Oh, als u heel snel mat wilt gaan zou ik dat doen. Leuke zet hoor maar het verliest wel materiaal. Met deze afwikkeling gaat u een verloren eindspel in meneer, niet doen dus. Dit jaar was het commentaar van Ivan Sokolov en bij hem waren de prijsjes en de publieksparticipatie een beetje een verplicht nummer. De nogal technische uiteenzettingen werden maar mondjesmaat onderbroken door bijdragen uit de zaal. Als je maar wat riep dan dacht Ivan oh ja er ligt nog een hele stapel vouchers en schaakboekjes op tafel die moet ik nog weggeven. Zo kon het gebeuren dat Jan van Os een prijs won met het voorstellen van een onreglementaire zet. Jan zat wat achter in de zaal en riep luid door de zaal: Toren c8 schaak! Nu werd Cor node gemist, want die zou ongetwijfeld hebben gezegd: “Sorry Jan, ik denk dat je een nieuwe bril moet kopen want er staat nog een zwarte pion op c7 en een toren is geen paard dat over andere stukken kan springen. Maar gauw naar Specsavers morgen.” Maar bij Ivan kwam Jan ermee weg. Weliswaar een onreglementaire zet, maar als je dan toch een onreglementaire zet doet, dan was het wel de beste. Het voucher maar gauw besmuikt in de tas gestopt, want Jan van Os die zelf regelmatig scheidsrechterscursussen geeft en als wedstrijdleider optreedt, snapte zelf ook wel dat het wel wat beschamend is dat uitgerekend hij een prijs verdient met een onreglementaire zet.

DiagramOs

Na Txb2 wilde Jan Tc8+ spelen, de pion met schutkleur op veld c7 had de kippige Jan over het hoofd gezien. De stelling is een analyse n.a.v. de 5e ronde partij in Hoogeveen tussen Schoppen en Pruijssers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s