Goochelaar ontgoocheld

Op maandagavond 16 oktober 2017 speelde Edwin Zuiderweg tot en met de 40e zet een erg sterke partij tegen het frivole spel van Henk van Putten, die weer eens in koffiehuis-modus zat en in het middenspel de ene briljante zet na de andere meende te zien. Een rokende puinhoop was zijn deel:

Interne competitie Staunton,
Van Putten-Zuiderweg, stelling na 41. Txa7

Edwin hief hier zijn rode, fijn-satijnen doekje de lucht in en zeer goed zichtbaar is dat hij zijn goochelstok adequaat gehanteerd heeft. Eigenlijk heeft wit alle reden om op te geven. Maar je koopt kaartjes voor Edwins show om deze tot het eind toe uit te zitten natuurlijk….Bovendien had ik nog een vaag visioen van twee oprukkende, goed samenwerkende vrijpionnen. De goochelaar beschikte ook niet over veel tijd meer. De interne van Staunton kent geen tijdcontrole bij de veertigste zet en er komt geen tijd bij. De verbluffende trucs hadden de nodige tijd verslonden. Wit zal hier nog een kwartiertje hebben gehad, zwart nog slechts luttele minuten. De drie volgende zwarte zetten zijn nog goed:

41…Pd3. Als Edwin een matje kan dreigen zal hij het niet laten, denk ik wel eens. Billy Turf had dit met schaak zetten. 42. g3 Te1+ 43. Kg2 Te2+ 44. Kf3! Het gaat niet om pion h2 in deze stelling.

stelling na 44. Kf3

Vanaf hier gaat het mis. Langzaam maar zeker ontsnapt het konijn uit de hoed. Zwart moet al vrijwel op increment spelen en door vijf mindere zetten geraakt wit eerst binnen de remisemarge, na nog twee missers wordt het zelfs een zeer fortuinlijke winst voor wit:

44…Ta2? (Txh2) 45. b5 Txh2? (Pc5) 46. a4 Ta2? (Tb2) 47. b6 Nc5? (Tb2) 48. a5 Ta3+ 49. Kg4 f5+? (Tb3, laatste winstkans) 50. Kg5 Txg3+ 51. Kf6 Pe4+? (Tb3) 52. Ke6 Ta3 53. Kd5 Tc3?? (Pc5, laatste remisekans: 54 Kxd6 Txa5!) 54. b7 1-0, vlag.

Slotstelling na 54 b7

Het is niet mijn stijl om te veel zout in wonden te wrijven, slechts één laatste beschouwing…De duif is dood.

Het was imposant wat Edwin liet zien in deze partij….totdat problemen met de klok alle magie teniet deden.

Een gedachte over “Goochelaar ontgoocheld

  1. Edwin is nog een goochelaar in opleiding hè? Een zekere vingervlugheid ontbeert hij nog. Het laatste nieuws is trouwens dat hij zó ontgoocheld is dat hij alweer een nieuwe carrière-switch overweegt. Klokkenmaker lijkt hem ook wel een mooi beroep.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s