Staunton gaat experimenteren met uniek speeltempo

In een marathonzitting van de ALV van Staunton stonden twee kampen gisterenavond lange tijd lijnrecht tegenover elkaar. De oudere garde, die graag de tijd neemt voor een kwalitatief goede partij, en de jongere van wie het allemaal wel wat sneller mag gaan. Besloten werd ten slotte tot een uniek compromis. Bij wijze van proef wordt de increment volgend jaar gekoppeld aan de leeftijd. Zo zal bij de partij Seijen – Hilwerda eerstgenoemde 83 seconden krijgen per voltooide zet, laatstgenoemde clubkampioen zal het met 13 seconden moeten doen.

Voorzitter Van Pelt is trots op de uitkomst: “Staunton blijkt eens te meer een zeer progressieve vereniging. Dit is een enorme stap vooruit in een al lang durende discussie, die bij vele clubs woedt. Ik verwacht dat de KNSB en zelfs mogelijk de FIDE onze interne competitie met meer dan normale belangstelling zal gaan volgen.”

Haken en ogen zijn er ook nog wel. Wat te doen als een speler om twaalf uur jarig is? Van Pelt: “Wij gaan met DGT in gesprek over een birthday-knopje. Eén of twee keer indrukken daarvan zal de increment met een seconde ophogen voor de jarige speler. Optioneel een deuntje ‘lang zal hij leven’ zou ook leuk zijn, maar dat moet je dan wel aan of uit kunnen zetten. Een speler in tijdnood zit daar vast niet op te wachten.”

Een ander, meer lokaal probleem, is de partij Seijen (83) – Dijkhuis (82). “Dat wordt nachtwerk” aldus Van Pelt. “Misschien moet het aantal gespeelde zetten daarom ook een variabele worden in de berekening van de increment, maar dat is fase B.”


Van Pelt: “Ik verneem wel eens dat Staunton een wat stoffige vereniging zou zijn…niets is minder waar.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s