Tata Steel vereert komkommerschaakredacteur Michiel Meeuwsen met verjaardagsbezoek

53 hoopt hij te worden, op 24 januari 2018. Vandaag werd bekend dat het Tata Steel Chess Tournament op die dag Groningen zal aandoen, om hun eigen jubileum te vieren, maar ook om Michiels verjaardag luister bij te zetten.

Meeuwsen: “ik had het logischer gevonden als ze drie jaar geleden waren gekomen, toen werd ik vijftig, maar men koos toch liever voor een eigen kroonjaar kennelijk: het Tata Steel Chess Tournament -voorheen Corus, daar nog weer voor Hoogovens- zal zijn 80-jarige bestaan vieren in 2018.”

Gissen blijft het waarom juist Meeuwsen deze grote eer te beurt valt. Meeuwsen: “Er zijn wel meer bekende Noordelijke schakers jarig in januari, ook wel met een hogere rating dan ik. Ik ben apetrots. Ik heb erover nagedacht wat hun beweegredenen zouden kunnen zijn en ik denk dat de sleutel ligt in dat 80-jarige bestaan. Ik ben hispanofiel en wat er tussen mij en het schaakspel al jaren woedt, al sinds ik de regels leerde eigenlijk, zou je met recht een tachtigjarige-oorlog kunnen noemen.”

Op woensdag 24 januari 2018 zal een groot deel van de wereldtop acte de présence geven in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit. Daarbij zal er uiteraard ruim gelegenheid zijn om Michiel te feliciteren. Onderzocht wordt nog of hij ook op de gong zal kunnen slaan, het startsein voor de ronde. Dit zou dan in de plaats zijn van Sibrand Poppema, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen of Rector Magnificus Elmer Sterken, die natuurlijk graag plaats maken. Of dat doorgaat, is nog afhankelijk van Michiels postroute op die dag. “Het werk gaat natuurlijk gewoon door”, legt Meeuwsen uit “in de postbezorging kan men kan niet zomaar een woensdag verstek laten gaan.”

Een speciale prijs zal er zijn voor de deelnemer in de kroongroep die als eerste zijn 53e zet voltooit, dat heeft hij als blijk van erkentelijkheid al wel bedacht. “Die speler krijgt van mij een overheerlijk puntje Tarta de Santiago. Witspelers zullen dus een voordeeltje hebben op deze dag!”

Zet Magnus Carlsen straks in Groningen zijn tanden in deze lekkernij? (Let ook op het subtiele schaakteken!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s