Edwin Zuiderweg verdenkt nieuwe clubkampioen Schaakclub Haren van verjongingskuur

Dat de titel aan zijn neus voorbij ging, daar kan Edwin Zuiderweg nog wel mee leven. Op papier ontlopen de nieuwe kampioen Conrad Mostertman en hij zelf elkaar immers niet veel: rating 1913 om 1933. Wat pijn deed, veel pijn, is de wijze waarop de beslissende partij door Conrad naar zich toe werd getrokken. Als een kleuter werd hij weggeschoven. Zuiderweg: “Alsof ik me pas vorige week de loop der stukken eigen had gemaakt.”

Meerdere sessies met zijn sportpsycholoog hebben weinig opgeleverd, de klap is hard aangekomen. Tegen Komkommerschaaknieuws laat hij zijn emoties de vrije loop, alle frustratie moet er uit:

“Mostertman speelde als een jonge bosgod. Zijn spel naderde een graad van perfectie, wat mij persoonlijk een héél eigenaardig gevoel geeft. De doorsnee-pensionado gaat tuinieren of bijt zich vast in het verzamelen van sigarenbandjes. Of men wordt actief bij de padvinderij, ook goed. Maar één ding doen ze doorgaans niet, ìk zag het nog niet eerder althans: dat ze sterker gaan schaken. Dat vind ik verdacht, helemaal als bioloog. Hersencellen degenereren. Bij Mostertman lijkt er eerder sprake van regeneratie. Met muizen worden momenteel proeven gedaan waarbij men er daadwerkelijk in is geslaagd cellen te verjongen. Ik krijg de gedachte maar niet uit mijn hoofd dat er iets vreemd aan de hand is en dat Conrad toegang heeft gekregen tot dergelijke preparaten.”

Stelling na 27…bxc3. Tot hier had Edwin als een leeuw gevochten, maar nu knapte het lijntje.  28. Dc2? e5! En de arme Edwin werd weggevaagd.

Zuiderweg overweegt een zaak aan te spannen bij het internationale tribunaal voor sportzaken, het CAS, maar heeft nog te weinig bewijs tegen Mostertman. “Mooi zou zijn als hij op de prijsuitreiking zou verschijnen met de weldadige haardos van vroeger; dat hij met een fraaie zwarte krullenbol zijn prijs op zou komen halen. Dan zal ik er als de kippen bij zijn om zijn bedrog wereldkundig te maken. En vervolgens de titel claimen. Maar Conrad is slim: Op ieder sprietje zet hij ’s ochtends de tondeuse om niet in de gaten te lopen.”

Mostertman

Toegegeven, Conrad schaakte als in zijn jonge en beste dagen, maar voorlopig heeft Edwin geen poot om op te staan wat betreft zijn verdachtmakingen…..

Een gedachte over “Edwin Zuiderweg verdenkt nieuwe clubkampioen Schaakclub Haren van verjongingskuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s