Huisvariant van Zwanepol keihard geplugd door Roder samenzweerders

Johan Zwanepol speelde een aantal prachtige aanvalspartijen met zwart met de Konings Indische verdediging. De Sämisch variant blijkt favoriet bij schaakclub Roden maar Zwanepol heeft zijn eigen huisvariant met een vroeg a5 om eventuele snode plannen van wit in de kiem te smoren en dan zelf de witte rokadestelling met scherpe aanvallen te bestoken. Dit moet stoppen, moeten de mannen van Roden gedacht hebben. In het diepste geheim werden tijdens een aantal nachtelijke sessies in De Esrank in Peize de partijen van Zwanepol tot op het bot uitgebeend. Grootmeesterpartijen met de Sämisch werden erbij gehaald en er werd een sterke speler uitgenodigd om een simultaan te geven waarbij hij met zwart tegen het Sämisch moest spelen op alle borden. De beste varianten voor wit werden zo naar boven gehaald en alle mogelijke scenario’s en zijvarianten werden er bij alle aanwezigen ingehamerd. In ronde 26 van de Roder interne was het dan eindelijk zover. Johan ging niets vermoedend naar zijn wekelijkse schaakavondje natuurlijk hopende dat hij zijn zo geliefde wapen wederom in stelling kon brengen. Lieuwe Boskma was degene die als eerste van het genootschap gebruik kon maken van de vele uren huisvlijt die de heren erin hadden gestoken. Johan dacht weer een makkelijk avondje te krijgen, want het door hem zo geliefde variantje kwam immers weer geruisloos op het bord. Maar daarna ging het toch niet helemaal zoals gepland. Wit kiest voor de lange rokade en een heel andere aanpak dan hij gewend was. Nu was het wit die de lakens uitdeelde en de h-lijn komt open met levensgevaarlijke aanvalskansen voor wit. Moeilijke beslissingen voor zwart, moet het paard naar voren en die toren op a8 naar a6 liften of toch maar naar e8 om de pion te dekken. Dat laatste dan toch maar, een pion is tenslotte een pion. En dan is alles ineens voorbij. De witspeler tovert een prachtige combinatie uit de hoge hoed en wint op slag. De vraag is nu alleen, wat hebben de heren nog meer in petto voor de arme Johan. Zijn huisvariantje tegen de Sämisch kan de prullenbak in want bij de schaakclub Roden valt er geen eer meer mee te behalen, maar is zijn Scandinavisch nog wel gezond en kan hij de Caro-Kann nog wel spelen? Zwanepol heeft er slapeloze nachten van.

In de bovenstaande stelling verraste Johan een aantal keren zijn Rodense clubgenoten met 7…a5!

In de tweede stelling laat Johan zich mat zetten na …Te2; Txg6+ xg6 Th8+ Kxh8 Dh6+ Kg8 Dxg6+ Kh8 Ld4 mat. De computer zag nog enkele betere zetten dan Te2, ziet u ze ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s