Broeikas

Ooit, ik was nog student dus het was nog in de vorige eeuw, noemde een toen vooraanstaande Nederlandse topschaker het Schaakfestival in Groningen rond de kerstdagen een sociale werkplaats. De naam van desbetreffende persoon wil ik met de mantel der liefde toedekken, maar het was een oud Nederlands kampioen, aan wie het was opgevallen dat het (geoliede!) organisatieteam van Johan Zwanepol voornamelijk bestond uit oudere jongeren, veelal werkeloos.

Mogelijk was het een poging tot humor, maar recht deed de uitspraak niet aan de vele uren die in de organisatie van het jaarlijkse schaakfestival gingen zitten. Er is geschiedenis geschreven in die jaren: In 1993 waren er meer wereldtoppers wel dan niet in Groningen aanwezig bij de PCA-qualifiers. In 1997 herhaalde zich dat, toen was het het FIDE WK dat in Groningen neerstreek. Dit alles dankzij de uitstekende naam die de ‘sociale werkplaats’ Groningen in de loop der jaren had opgebouwd.

Het is een feit: als het om schaakvrijwilligers gaat, gaat er niets boven het Noorden; het is een broeikas van talent. Vorig jaar streek noordeling Roelof Kroon met de hoogste eer, dit jaar valt die te beurt aan Groninger Govert Pellikaan, minstens zo verdiend voor zijn niet te overschatten verdiensten ten behoeve van het online schaken in Coronatijd.

De schaakvrijwilliger van het jaar 2020 ging (ook weer vrijwillig) op de foto voor Komkommerschaaknieuws:

De voltallige redactie feliciteert hem van harte!

Plaats een reactie