Ezelsbruggetje

Bij mij op het Holtstek is het betaald parkeren. Als mensen met de auto bij mij komen, dien ik ze met hun nummerbord aan te melden in de zogenaamde bezoekers-App. Erwin Kok vertelde mij dat hij een ezelsbruggetje bedacht had om de drie letters van zijn nummerbord te onthouden namelijk Zeer Zwakke Rating (ZZR). Ik meld hem dus aan met 3ZZR11. Als Erwin aan het einde van de middag weer weg wil rijden, blijkt er toch een dikke prent onder de ruitenwissers te zitten. Dan komt de aap uit de mouw: er blijkt een spelfout in Erwins ezelsbruggetje geslopen te zijn. Het nummerbord was niet 3ZZR11 maar 3SZR11, niet alleen een zeer zwakke rating dus maar ook een zeer zwakke spelling! Er ontbraken nogal wat planken in het bruggetje en de ezel zakte er pardoes doorheen. Overigens moeten wij als neerlandici er op wijzen dat een rating slechts een getal is, een indicatie voor de speelsterkte van de bijbehorende schaker. Een rating is derhalve niet zwak of sterk, maar degene die hem bezit. Erwin vindt de zijne kennelijk te laag. Komkommerschaaknieuws stelt wel een aanpassing van het ezelsbruggetje voor: Stelselmatig Zakkende Rating, maar heeft ook meteen een oplossing voor dat probleem. Henk van Putten roept het al jaren: 10 Chesstempootjes (*) per dag!

* tactische opgaven op de website van Chesstempo

 

Duur spelfoutje voor Erwin Kok

6 gedachten over “Ezelsbruggetje

 1. Nu dacht Henk dat hij gezellig aan zijn bucketlist kon werken met een partijtje tegen Machteld. Blijkt zij 11 (!) chesstempootjes per dag te maken. Tja, daar gaat dan je rating, al heb je de beste bedoelingen. De spanningen binnen de Spassky’s lopen nu tastbaar op: bij de huidige trend streeft Maurits Logtmeijer Henk voorbij op de november 2020 lijst. Of de stap naar 11 tempootjes genoeg zal blijken blijft ongewis, op de lijst van goede voornemens voor 2020 is er al voorzichtig sprake van 12. Of hij ook de zondagen eraan moet geven houdt Henk nog even in beraad. Misschien zakt Maurits net op tijd weer terug.

  Like

 2. Inmiddels heeft Erwin een andere auto met in het nummerbord XPZ, bedenk daar maar eens een ezelsbruggetje bij. Hij doet het vooralsnog met Xantippe Pilatus Zwiebertje, maar daar ga je alweer want Swiebertje is met een S.

  Like

 3. Het is een open deur natuurlijk, maar daar gaat ‘ie: XPZ is als XYZ, de Y is een Ypsilon, rijmt op Pilon, en dat is dan weer een clubgenoot van Erwin, Pilon is met een P, ergo XPZ.

  Like

 4. Ja, maar de vergelijking met de Foreesten is ook niet realistisch. Als Nanne een glas karnemelk uit de koelkast wil pakken moet ie eerst 5 Chesstempootjes oplossen anders gaat de deur niet open.

  Like

  • In het verslag van de wedstrijd Spassky’s – GC zullen alle realistische en minder realistische bespiegelingen ongetwijfeld een plaats krijgen. Nanne speelde nog niet mee in het bekerteam, maar elke dag een beker karnemelk, en dat duurt niet lang meer. Dan komt vanzelf ook het moment dat hij op Henks putslijst komt te staan, met alle gevolgen van dien.

   Like

 5. Ik ben bang dat hier 100 chesstempootjes per dag al niet meer gaan helpen. Mijn spel lijdt onder een afnemende fitheid vrees ik. Mijn piek (niet qua rating, wel qua niveau) lag toch rond mijn 40e, en op die leeftijd schijn je helemaal uitontwikkeld en onder normale omstandigheden het fitst te zijn. Toch houd ik vast aan een heel oud doel: 2200 aantikken. In 1991 was het 2194, in 2011 2157, wat ik nodig heb is een jaar waarin alle kwartjes mijn kant komen optollen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s