Derksen kraakt tweekamp

Vanuit zijn woonplaats Grolloo laat Johan Derksen weten de met veel tamtam aangekondigde match tussen Job Holtz en Ferry Ruigendijk helemaal niets te vinden. Wij hadden hem aan de telefoon en het zat hem kennelijk hoog, want hij liep helemaal leeg: “Ja, wat moet ik hier nou op zeggen. Twee modale clubschakertjes nemen het tegen elkaar op, waar op zich niks mis mee is, maar dat gaat dan gepaard met een tromgeroffel en een bombarie waar je helemaal niet goed van wordt. Het is die twee gewoon een beetje in hun bovenbolletje geslagen, iedereen zit al in de speelzaal om zijn wekelijkse partijtje in de interne competitie mee te blazen en dan laten ze de hele goegemeente opdraven in de kantine en dan komen ze de trappen van dat treurige Denksportcentrum aflopen alsof ze meedoen aan het Songfestival. En al die clubleden moeten dan dienen als een soort klapvee. Ze noemen dat dan de Match van de Eeuw. Dat zal allemaal grappig bedoeld zijn, maar het is helemaal niet grappig. Althans ik kan er niet om lachen. Die Bob en die Barry of hoe ze ook maar mogen heten die mogen van mij zo vaak tegen elkaar schaken als ze willen, maar maak er asjeblieft niet zo’n circus van. Ga gewoon ergens in een hoekje aan een formica-tafeltje zitten met een bord, Staunton stukken en zo’n oude houten klok en ga spelen, maar laat al die poeha met een live-bord en lila aankondigingsbanners op websites achterwege. Wat ik ook niet snap, is dat zo iemand als Henk van der Meer, die ik ken als een hele bescheiden kerel, zich voor zo’n poppenkast laat lenen. Maar ja, die is dan ook lid van dat zogenaamde vriendenteam. Nou ik zal jullie dit zeggen, schaken is een individuele sport en als het erop aan komt, sta je er alleen voor en gaat niemand je handje vast houden als je mat gezet wordt. Vrienden, hou toch op zeg met dat kleffe gedoe! Ferry en Job moeten even weer op aarde neerdalen en beseffen wat ze werkelijk zijn, namelijk een stel provinciaaltjes die verdienstelijk kunnen schaken maar niet meer dan dat.” Derksen denkt niet dat er veel mensen naar de match komen kijken. “Ach welnee joh, wie heeft er nou zin om naar zo’n foutenfestival van een stelletje schuivers te komen koekeloeren? En dat ook nog in zo’n deerniswekkende ambiance, dat binnenplaatsje met die brandnetels en distels, bij de aanblik ervan alleen al raak je spontaan in een depressie. Anderhalve man en een paardenkop, meer komt er niet. Als je echt goed schaak wilt zien, moet je in januari naar Wijk aan Zee gaan, daar komen de echte toppers”

Maar zoals de vaste kijkers van Voetbal Inside misschien wel zullen weten zit de analyticus er met zijn voorspellingen wel vaker naast. Komkommerschaaknieuws gaat misschien toch een kijkje nemen en wenst de beide spelers in elk geval een spannende tweekamp toe en hopelijk komt er behalve Jaap Ham (die er altijd is) toch nog wat meer publiek.

Voetbalcriticaster weinig enthousiast over tweekamp: Flop van de Eeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s