Commotie

Onder de groeiende populatie klimaatactivisten binnen de noordelijke schaakwereld is ophef ontstaan over de sponsoractie die Jonas Hilwerda is gestart om vliegtickets naar Mumbai te kunnen kopen.

Een noordelijke schaker die anoniem wil blijven laat weten: “Ik ga me daar dat pluggedrag een beetje lopen sponsoren! Echt niet. Is ook nog eens slecht voor het milieu zo’n vliegreis naar India. Schaken kan ook wel in Nederland hoor.” Een ander beaamt: “Eens, niet goed voor het klimaat om met het vliegtuig te gaan. Jonas en zijn delegatie zouden als alternatief eerst de Oriënt Express naar Istanboel kunnen nemen en vandaar verder op kamelen.” Maar zelfs dat gaat sommigen nog te ver. “Kamelen?! Met wat voor wandelende methaanbommen kom je nu aanzetten?” vraagt een derde verontwaardigd, die toevoegt dat methaan klimaattechnisch 25 keer zo erg is als C02. “Beter: per roeiboot vanaf het Boterdiep richting het Van Starkenborg en Eemskanaal de stad uit. Op tijd vertrekken dus, dat wel. Maar aan boord is er alle tijd om te pluggen….zeker als Anders roeit.”

Vader Anders wordt aangeraden vast een sportschool uit te zoeken waar hij in de zomermaanden zijn conditie op peil kan brengen. En de kranten in de gaten blijven houden: Het Suezkanaal is altijd een risicofactor in tijden van politieke instabiliteit. De andere route via Kaap de Goede Hoop is prachtig, maar nog een stukje langer.

roeiboot

Voor 1100 euro moet een fraai exemplaar sloep te vinden zijn. Komkommerschaak adviseert de Walker Bay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s