Woody050

Enig idee wie Woody050 is? Waarschijnlijk niet. Toch, met een beetje logisch nadenken kom je er wel uit. Rotterdammers kunnen het woord Amsterdam niet uit hun strot krijgen, dus hebben ze het doorgaans over 020. En 050 dat is de stad van ons eigen FC Groningen. En woody is houterig. Welke schaker uit Groningen is houterig? Jawel, de voormalig voorzitter van Schaakclub Groningen tegenwoordig spelend bij de Spassky’s, Joop Houtman! Het is zijn nickname op Chess.com of een andere site waarop je online kunt schaken.

Enfin, Jonas Hilwerda had er niet veel moeite mee om dit puzzeltje op te lossen, helemaal niet omdat hij eigenlijk met de zoekfunctie van de site op Joop Houtman zocht en zo achter diens nickname kwam. Jonas is namelijk wat we een plugger en een progger noemen. Een plugger is een schaker die op het Internet op zoek gaat naar partijen van tegenstanders om er zwakheden in te ontdekken en daar dan op gaat spelen. En een progger, omdat hij engines op de stellingen loslaat die hij op het bord hoopt te krijgen. Een lezing gisteravond op de clubavond van Staunton gaf een ontluisterend kijkje in de keuken en toonde de manier waarop de huidige generatie jonge schaaktalenten te werk gaat. Niets is meer veilig voor deze gastjes, de Foreestjes, de Schoppens en Vrolijks van deze wereld; ze weten ieder partijtje dat je ooit ergens hebt gespeeld te pakken te krijgen. Want denk maar niet dat het alleen dat je het 5 minutenpotjes op Spelpunt of Chess.com zijn die tot op het bot geanalyseerd worden en afgekluifd. Je waant je onbespied in de echte wereld, want deze nerds zitten immers toch altijd achter hun laptop of smartphone en dus ga je schaken in De Bres, De Sleutel of café Hooghoudt….maar zelfs daar wordt elk onbenullig partijtje dat je speelt, geregistreerd en opgeslagen in diverse databases. Ik vond laatst een minuscuul klein cameraatje in de lamp die hing boven de tafels in De Bres waar vaak geschaakt wordt. Je hebt net besloten de Rossolimo-variant van het Siciliaans aan je repertoire toe te voegen en die snuiters hebben er alweer lucht van gekregen en online een aantal uren denktijd van Alpha-Zero ingekocht om die opening eens even op de snijtafel te leggen en haarfijn te fileren.

Je vraagt je af is schaken zo nog wel leuk? Zelf overweeg ik serieus de overstap naar Ur te maken, dat is een oud-Mesopotamisch race-spel met dobbelstenen. Niet te pluggen, tactiek speelt een rol maar het is verder doodordinair geluk dat bepaalt wie er wint.


Niet plug-sponsordeal (vermeld bij bericht: Komkommerdeal)

Voor het deelnemen aan internationale (jeugd)schaakevenementen is Jonas Hilwerda een crowdfund-actie begonnen. Schakers die hem willen steunen kunnen geld naar zijn rekening overmaken om zijn vliegreizen en hotels mee te betalen. Maar voor wat hoort wat, vindt het Komkommerschaaknieuws. Daarom hebben wij voor lezers van KKSN de niet-plug sponsordeal bedacht. Daarbij kun je kiezen uit de volgende pakketten:

VIP: Je maakt 5 euro over aan Jonas en Jonas zal je gedurende een jaar niet pluggen in officiële toernooipartijen
Super-VIP: Je maakt 10 euro over aan Jonas en hij plugt je vijf jaar niet, noch in toernooien noch in interne- en externe wedstrijden
Mega-VIP: Je maakt 25 euro over en Jonas belooft plechtig je never en nooit niet te zullen pluggen zo lang als je leeft


Woody050, speelt zijn hele leven al Spaans met hier en daar een onnauwkeurigheidje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s