Intergalactisch correspondentieschaak

Canadese wetenschappers hebben radiosignalen opgevangen afkomstig uit een ander melkwegstelsel heel ver weg van planeet aarde. De signalen hebben er 1,5 miljard lichtjaar over gedaan om ons te bereiken. Het bericht werd zes keer herhaald. De wetenschappers zeggen zelf dat ze voor een raadsel staan wat betreft de duiding van de signalen, maar Komkommerschaaknieuws heeft de primeur: ze willen met ons schaken! Het is de eerste zet van een potje intergalactisch correspondentieschaak. De aliens houden blijkbaar van heel klassiek schaak want de zet die ze ons toestuurden is 1. e4. De grootste vraag is niet zozeer van hoe gaan we hier als mensheid op reageren, want 1. …e5 of 1. …c5 dat kan zelfs de grootste amateur nog wel bedenken maar hoe gaan we die zet terug de tijd insturen want als dat ook weer 1,5 miljard lichtjaar gaat duren dan moet je wel zitvlees hebben voor een dergelijke partij! We hebben de teletijdmachine van professor Barabas of TARDIS van Dr. Who nodig, weet u nog die stapte zo’n ouderwetse telefoonbox binnen en daarmee kon hij reizen in de tijd. Overigens zijn er nog meer tekenen dat buitenaardse intelligentie kan schaken. Een tijdje geleden werd ons zonnestelsel gepasseerd door wat men zei dat een “vliegende sigaar” was, maar dat was helemaal geen sigaar, dat was een schaakstuk om precies te zijn een loper. Aliens hadden het naar ons toe gestuurd en de boodschap was: kijk wij willen schaken met jullie. Het lijkt ons trouwens niet meer dan logisch dat we Frank van Indië namens de mensheid de eerste zet van zwart laten verrichten in café Hooghoudt aan het Zuiderdiep, hij mag dan ook meteen bedenken hoe we die zet terug de tijd in slingeren maar dat moet voor een IGM (Intergalactisch großmeister) een peulenschil zijn.

De stukken zien er wat anders uit daar in outer space maar schaken blijft schaken

2 gedachten over “Intergalactisch correspondentieschaak

  1. “De signalen hebben er 1,5 miljard lichtjaar over gedaan om ons te bereiken” en “want als dat ook weer 1,5 miljard lichtjaar gaat duren”… Graag wijs ik erop dat een lichtjaar een afstandseenheid is en geen tijdseenheid: het is de afstand die het licht aflegt in een jaar tijd. Nu weet ik niet met welke snelheid de zet 1. e4 is verstuurd, maar ik neem aan dat het niet de snelheid van het licht geweest is (en zeker niet sneller want zoals bekend verondersteld mag worden kan niets sneller reizen dan het licht). Ergo: het heeft waarschijnlijk een veelvoud van 1,5 miljard jaar geduurd. Het bericht klonk de lezer al tamelijk onwaarschijnlijk in de oren en het heeft er nu zelfs alle schijn van dat het volledig uit de duim gezogen is.

    Like

  2. Ja en Henk Seijen wil daar nog aan toevoegen dat de menselijke scheet minder dan 2% CO2 zou bevatten, zo weinig dat Edwins vermeende winderigheid niet significant bijdraagt aan de opwarming van het klimaat. In de trein en bus naar Wijk aan Zee kan hij ze dus rustig laten vliegen. Natuurkunde heb ik al heel snel laten vallen als vak, zoveel is wel duidelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s