Komkommerschaaknieuws BV trekt salarisverhoging topman Van Putten in

Het sinds kort beursgenoteerde mediabedrijf Komkommerschaaknieuws (KSN) zwicht voor de zware maatschappelijke en politieke druk en trekt de omstreden loonsverhoging van topman H. van Putten in. De raad van commissarissen van KSN wilde diens totale beloning met 50% verhogen naar 3 euro (bruto) per jaar, maar ziet daarvan af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.
“Wij realiseren ons dat we de publieke commotie in Nederland in deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat”, liet adjunct directeur M. Meeuwsen vanochtend in een verklaring weten. KSN kreeg afgelopen week talloze boze reacties van lezers, werknemers en andere belanghebbenden. Tot overmaat van ramp stapten vele boze lezers al over naar andere schaakmedia en is de doorgaans zeer lucratieve verkoop van abonnementen geheel ingezakt.
“Ik als mede-directielid annex commissaris ben verantwoordelijk voor dit voorstel en betreur de commotie die het heeft veroorzaakt”, aldus Meeuwsen.
Door het intrekken van het beloningsvoorstel moet Van Putten het dit jaar met een bescheiden loonsverhoging doen. Het huidige beloningsbeleid biedt ruimte voor een stijging van 2 procent, aldus een KSN-woordvoerder. Een nieuw voorstel waarmee zijn beloning op “op marktconform niveau kan worden gebracht”, wordt op zijn vroegst volgend jaar behandeld op de KSN-aandeelhoudersvergadering.

Champions League
Het intrekken van het voorstel is een zware nederlaag voor de KSN-top. Adjunct Meeuwsen verdedigde het beloningsvoorstel vorige week nog door te stellen dat Van Putten “op Champions League-niveau presteerde maar volgens Eredivisie-normen werd betaald”.

Het is de tweede keer dat Komkommerschaaknieuws BV onder druk afziet van extra beloning voor een topman. In 2013 moest toenmalig KSN-bestuursvoorzitter Sake Jan de Boer na zware ophef afzien van een bonus van € 1,25. Met een welgemeend “Toedeledoki” verliet De Boer voor de laatste maal de KSN-burelen en startte zijn eigen blog. Dat die inmiddels al geruime tijd ter ziele is bewijst volgens analisten slechts dat het met de zo geroemde marktwerking in deze sector nog dik meevalt.

Met dit besluit hoopt KSN een langdurige discussie te voorkomen, die de media-startup veel schade had kunnen berokkenen. Het grootste schaakmediabedrijf van Nederland stevende volgens zegslieden ook af op een confrontatie met het bestuur van de Noordelijke Schaakbond – een van de aandeelhouders van KSN. Penningmeester Walinga verklaarde maandag dat de NOSBO zich niet zou neerleggen bij loonsverhoging van Van Putten.
Ook NOSBO-bestuursvoorzitter R. Kroezen is verheugd over deze ontwikkeling, maar blijft wel werken aan nadere reglementering om exorbitante loonsverhogingen voor bestuurders in de schaakwereld te dwarsbomen.


H. van Putten in betere tijden: tijdens het NK Pastores 2014 te Amsterdam (waar hij 3e werd).
Hij probeert het nog slinks met een glas te verbergen, maar de foto verraadt dat het Grote Graaien hier al begonnen is: de pion op h2 is alvast binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s