Baäl naast het bord

Een trend die we al langer zien in de Noordelijke schaakwereld is dat we steeds meer spelers zien die de een of andere fetisj naast het schaakbord neerleggen. Daar hadden we al The Elephant Man Peter Hulshof die steevast een al dan niet met siersteentjes ingelegd olifantje tevoorschijn tovert voor hij aan een partij begint. In diens navolging dook ook Johan Mostertman thuis de letterbak in en nam een rood miniatuurwolfje mee naar het Denksportcentrum. En tijdens het Groninger weekendtoernooi annex NOSBO-PK moest ik toch wel even de wenkbrauwen fronsen toen Minko Pieters een vervaarlijk uitziende klomp kristal uit zijn plunjezak haalde en die op tafel neer plantte. Met al die scherpe punten een je reinste moordwapen. Wat is de bedoeling ervan vraag je je af? Is het om de tegenstander te intimideren? Mocht je het al wagen van mij te winnen dan sla ik je hier de hersens mee in! Of is het puur een glazen bol waar wonderbaarlijke combinaties in gezien kunnen worden. En waar ligt de grens? Wat mag ik als schaker meenemen en naast het bord neerzetten? Mag ik mijn dwerghamster in een kooi meenemen als mascotte? Uiteraard ben ik wel zo attent dat ik het beestje een licht slaapmiddel geef want ik zou het niet op m’n geweten willen hebben dat mijn tegenstander last heeft van het aldoor rondjes draaien van mijn geliefd huisdier dat zijn dagelijkse fitnessoefeningen doet in het loopwiel of op de glijbaan. Is een voodoo-popje sterk gelijkend op de tegenstander en uiteraard voorzien van enkele van diens haren die ik de vorige dag stiekem van z´n jas geplukt heb, toegestaan? En mag ik tijdens de wedstrijd dan ook naalden in dat popje steken en moet dat dan in mijn eigen denktijd gebeuren of mag het ook als de tegenstander nog aan zet is? Mag ik een tarotkaart met De Dood naast het bord neerleggen in de richting van de tegenstander? Kortom ik zit met heel veel vragen en zou graag van de verantwoordelijke overkoepelende schaakorganisaties willen weten wat op dit nu nog grijze gebied wel en niet toegestaan is want als de regels hieromtrent niet duidelijk zijn, neem ik het volgende toernooi een Indiaanse totempaal mee en zet die middenin de speelzaal om daar alle scalpen aan te kunnen hangen.

Steeds buitenissiger amuletten, afgodsbeelden en andere artefacten rukken op rond het schaakbord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s