Ratinggraaiflatie

Is het jullie ook opgevallen dat veel schakers op hun club of bij toernooitjes rondlopen als trotse pauwen? Aan iedereen die het wil horen, vertellen ze het hun rating is gestegen. Zo appte Erwin Kok ons dat hij bijna de 1700 aantikt en dat na jarenlang een ratingcurve te hebben gehad die de gelijkenis met een pannenkoek glansrijk doorstaat. Hoeveel schaakboeken Erwin ook doorakkerde, hoeveel Chestempootjes hij op aanraden van Henk van Putten ook niet oploste die ellendige rating wilde maar niet stijgen. Tot voor kort. Bam! In een keer 200 punten erbij. Ja, ik heb een voormalig clubkampioen van Bedum laatste heel knap op remise gehouden en verder ook nog wel wat leuke resultaten behaald. Zou dit dan de lang gekoesterde doorbraak zijn? Nog een paar puntjes erbij en je hoort er helemaal bij. Schakers als Hans Polee gaan je ineens groeten, want je bent plus zeventienhonderd. 

Maar toen ik bij Paul Zilverberg op bezoek was, wees die mij op een artikel dat op de Nosbo-site gepubliceerd is. De aap kwam uit de mouw, iedereen heeft er ratingpunten bij gekregen. Nou ja iedereen vooral de schakers uit de onderste regionen. Hoe dieper je in het ratingmoeras gezakt was, des te meer word je omhooggetrokken. Degenen met de laagste rating krijgen er het meest bij soms wel tot 400 punten. Hoe dichter je bij de magische grens van 2000 zit hoe minder stijging. Plus 2000 spelers hoeven helemaal nergens op te rekenen, het is niet zo dat ze ineens Magnus Carlsen op de hielen zitten. Maar dit is natuurlijk de wereld op zijn kop! Zonder er ook maar enige bijzondere prestatie voor te hoeven leveren,  krijgen mindere goden (minder eerbiedig ook wel kneuzen genoemd) van de KNSB-Sint ratingpunten toe gestrooid alsof het pepernoten zijn. Omdat in kelder iedereen erop vooruitgegaan is, wordt er nu ook al gesproken van ratinginflatie. Maar Komkommerschaaknieuws weet hoe het echt zit. Het is bekend het binnen de schaakbond wemelt van de bobo’s die op de 64 velden nou niet bepaald uitblinken. Dit komt natuurlijk uit hun koker! Als 1800 speler is het toch wat makkelijker praten met de toppers dan wanneer je moet bekennen dat je nooit verder bent gekomen dan 1600. Wij noemen het dan ook niet ratinginflatie maar ratinggraaiflatie! 

En wat Erwin Kok betreft: we gunnen je die 200 punten erbij hoor maar blijf toch vooral die 10 Chestempootjes per dag doen als je echt een betere schaker wilt worden. Onthoud dit, rating het is maar een getal. 

Henk Silence de snelste stijger, de wereld op zijn kop!

2 gedachten over “Ratinggraaiflatie

  1. Je zou ook kunnen zeggen dat we jarenlang te weinig punten hebben gekregen voor onze inzet. Zou Michiel hebben volgehouden als die ratingcurve er wat vriendelijker had uitgezien?

    Like

Plaats een reactie