Het pannenkoekentoernooi (update)

Veel schakers kennen het fenomeen: niet meer hogerop komen. Urenlange studie in Oordeel en Plan (dr. M. Euwe), Mein System (dr. A. Nimzowitsj)….de hele Silman-bibliotheek tot je nemen, Chesstempootjes oefenen en allerhande andere schaakpuzzles oplossen tot je er een hoedje van op hebt…. de ratingcurve is allang geen curve meer, zij is verworden tot een sombere, kaarsrechte lijn. Plat als een pannenkoek.

Het is de ultieme Sisyfuskwelling voor de schaker. Moest deze figuur uit de Griekse mythologie eindeloos een rotsblok tegen de berg oprollen, welke telkens weer even hard terugkwam, schakers die geplaagd worden door het pannenkoeksyndroom zien al hun noeste studiearbeid telkenmale resulteren in dat ene zelfde getalletje rond (vaak gezien) de 1500 als er weer een ratinglijst uitkomt. Steeds weer terug bij af. Frustrerend en gekmakend; niet zelden wordt de handdoek geworpen.

Voor hen bedacht Komkommerschaak een troost: het allereerste, enige echte pannenkoekentoernooi. Deelnemen kan een ieder wiens rating minimaal vijf jaar een rechte lijn heeft vertoond. Dit zal gecheckt worden op de website van de schaakbond.

Vermoedelijke speellokatie wordt een buurtcentrum in de Oosterparkwijk, naar een datum wordt nog gezocht.  Het toernooi zal worden gesponsord door Koopmans bakbenodigheden en de eerste prijs zal, benevens een lovende oorkonde, een ruime voorraad dozen zijn van het fijnste pannenkoekenmeel. Maar er zijn meer prijzen: een kilo speciale eierpannenkoekmix voor iedereen die drie nullen op rij scoort bijvoorbeeld.

Al jaren teleurgesteld in je progressie? Houd de agenda in de gaten!

Update 27-10 Lezer Peter Bodewes laat weten dat hij absoluut onmiddellijk zou tekenen voor de pannenkoek; zijn rating gaat momenteel in een steile lijn omlaag. De toernooiorganisatie beraadt zich op zijn verzoek om ook deel te mogen nemen.

Plaats een reactie