Roelof Kroon lid van 37 schaakclubs

Hij hangt het niet aan de grote klok maar het Komkommerschaaknieuws is er per toeval achter gekomen dat Roelof Kroon lid is van maar liefst 37 verschillende schaakclubs. Bekend is dat hij een gewaardeerd lid is van de Spassky’s en hij blaast ook regelmatig zijn partijtjes extern en voor de beker mee bij SCEPU. Uit solidariteit is hij ook nog steeds lid van zijn oude club Ten Boer. Ondanks dat die laatste club wat betreft de volwassenen is opgeheven, blijft hij trouw zijn contributie overmaken. Verder is Roelof nog lid van diverse clubs in Nederland (oa gastlid bij de Groninger Combinatie en Staunton), België en Duitsland. Bij Schachverein Bremen heeft hij een dubbelganger rondlopen die daar de honneurs voor hem waarneemt. Als Roelof op vakantie is in Spanje, Italië, Griekenland of Portugal speelt hij altijd even een potje mee in de interne competitie van de lokale club en wordt dan ook voor het gemak meteen maar even lid. Over de vraag waarom Roelof van zovele schaakclubs lid is, tasten we in het duister. Doet hij het omdat hij de geldpest heeft en als een mecenas het noodlijdende schaakleven een financiële impuls te geven of wil hij graag sympathiek gevonden worden? We weten het niet. Onlangs moest Roelof tegen zichzelf spelen toen de Spassky’s uit speelden bij Mid-Fryslân. Voor beide clubs is hij speelgerechtigd en beiden stelden hem op. Roelof verloor van zichzelf. “Ik offerde een pion, omdat ik dacht dat ik daarmee lijnen kon openen voor een gevaarlijke aanval. Maar ja omdat ik tegen mezelf speelde stond ik die pion zowel voor als achter en daarvan raakte ik in de war. Ik weet nog dat ik dacht, ik moet die pion terug geven, maar toen stond ik er ineens twee achter en ja toen was mijn stelling niet meer gezond”. Roelof is ook nog lid van 3 damclubs, 2 bridgeverenigingen en één go-club.

Erwin Kok: “toen ik met Roelof op schaakvakantie was, bleek ik na afloop ook ineens lid te zijn geworden van 3 nieuwe clubs, maar dat paste toch niet helemaal in mijn budget”

 

2 gedachten over “Roelof Kroon lid van 37 schaakclubs

 1. Eigenlijk gaat het me voornamelijk om de bestuursfuncties en niet om het lidmaatschap. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende bestuursfuncties in mij te verenigen.

  Bij SC Ten Boer heb ik geleerd dat dit handig is. Vooral in bestuursvergaderingen als het op stemmen aan komt. Vroeger hadden we daar Klaas Dijkhuizen, die voorzitter, penningmeester, eerste secretaris, materiaalcommissaris en teamleider was. Wie de meeste functies heeft, heeft ook de meeste stemmen in de bestuursvergaderingen. Dat is democratie dus logisch. Klaas won deze stemmingen altijd van Albert Prins die ‘alleen maar’ Wedstrijdleider Intern en Bestuurslid PR en Communicatie was. Bij bestuursvergaderingen kwam er opvallend vaak een 7-0 of een 5-2 stemverhouding voor.

  Op basis van deze ervaring streef ik naar zoveel mogelijk functies. Zo ben ik momenteel Voorzitter van SC Ten Boer, Jeugdleider bij de Spassky’s, Penningmeester bij Talententeam Jeugd Schaak Noord en Bekerteamleider bij SCEPU. Groninger Combinatie heeft me voor de post Jeugdleider gepolst, maar dat heb ik geweigerd. Ik ambieer namelijk niet twee keer dezelfde functie. Dus nu gaan de gesprekken over de functies Secretaris of Wedstrijdleider Intern.

  Bij de laatste ALV van de Nosbo dacht ik dan ook even dat mijn finest hour gekomen was. Er moest gestemd worden over het speeltempo in de Nosbo-competitie. Keuze was tussen het ‘vroeg-aan-de-bar-hang’ tempo van 1h15 + 30s/z en het oude tempo 1h30 + 30s/z. Naast mij twee lieftallige en al licht aangeschoten studenten van Sissa die trots vertelden dat ze maar liefst 3 stemmen hadden. Ik knikte bewonderend, Sissa ging voor het oude tempo stemmen.

  Op dat moment gaf ik aan voorzitter Roland te kennen dat ik SC Ten Boer (3 stemmen), SCEPU (1 stem), Spassky’s (1 stem) en Talententeam Jeugd Schaak Noord (2 stemmen) vertegenwoordigde. ‘Waar kan ik stemmen?’ vroeg ik nog olijk toen de tussenstand 15 (bar tempo) tegen 12 (het oude tempo waarbij er nog gewoon geschaakt kan worden) was. Vol overtuiging ging ik mijn 7 stemmen uitbrengen op 1h30 + 30s/z en de beslissing forceren. Dit ging de voorzitter met een lichte voorkeur voor het bartempo te ver. Ik mocht alleen de stemmen voor Spassky’s en SCEPU inbrengen want het was niet de bedoeling ‘dat de jeugdleden van SC Ten Boer en het talententeam er voor zouden zorgen dat de oude lui van de Nosbo opeens het oude tempo moesten blijven spelen’. Er werden dus opeens 5 stemmen uit de stemprocedure gehaald. Gevolg was dat de stemming met 15-14 uitviel in het voordeel van het ‘aan het bar hang’-tempo van 1h15 + 30s/z. Als ik de stemmen van de SC Ten Boer had mogen inbrengen was het nog het oude tempo gebleven.

  Gezien deze ervaring ga ik binnenkort proberen ook een bestuursfunctie bij Staunton te krijgen zodat ik op de ALV nog meer stemmen heb. Maar welke functie blijft nog over?

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Roelof Kroon Schaakvrijwilliger van 2019 | Streekschaakvereniging Mid-Fryslân

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s