Doekoe

Volgens sommigen gaat het op deze site altijd over de usual suspects, de Zilverbergen, Zuiderstegen,Van Hamonds, Meeuwies en Putski’s. Daarom wou ik het dit keer eens hebben over de huidige generatie jeugdschakertjes, de Generatie ZET. Ik maak me een beetje zorgen om deze jongelui. Niet dat ze geen schaaktalent zouden hebben maar vanwege hun enorme geldzucht. Ik sprak de winnaar van de ratingprijs van het Beach Chess Toernooi en die vertelde me dat hij van zijn ouders voor elke overwinning een donnie kreeg. Een donnie bleek 10 euro te zijn. Volgens hem draaide het allemaal om doekoe (geld). Zijn streven was om zeker vijf keer te winnen, want dan zouden er vijf donnies opgestreken worden. Vijf donnies bij elkaar opgeteld werd een bankoe (50 euro). Met het prijzengeld erbij misschien wel het dubbele en dan praten we al over een barkie (100 euro). Nog een paar van zulke rapidtoernooitjes en het kapitaal van de jeugdspeler staat al op een doezoe (1000 euro). Waar gaat al die doekoe heen vroeg ik de jongeling? (die overigens van mij won, van Edwin Zuiderweg en het diens broer Hiddo ook bijzonder lastig maakte) Op de bank of in een spaarvarken suggereerde ik naïef. Welnee, eerst nieuwe patta’s (sportschoenen) dan een gloednieuwe portjie (mobiele telefoon) en alvast wat opzij zetten voor een waggie (auto liefst sportief modelletje met open dak Renault Mégane of Porsche). Maar we moesten ons boeiende gesprek afronden want het was tijd voor de prijsuitreiking en ons broodschakertje moest zijn envelop met doekoe afhalen bij penningmeester Wim Krijnen. Voor mij zat er helaas geen enkele donnie in dit keer.

Een loto, een donnie, een dubbele donnie en een bankoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s