Michiel Meeuwsen ontwaart les in schaakpartij (nu met diagram!)

Groningen, november 2017. In zijn laboratorium aan de Holtstek deed verdienstelijk amateurschaker Michiel Meeuwsen vanmorgen een belangrijke ontdekking. Bij het met behulp van een engine analyseren van een schaakpartij kwam hij erachter dat hiervan zowaar iets te leren valt.

Hij laat weten:
“Heb de partij tegen Ton door Fritz laten analyseren. Ik kom niet goed door die opening heen en Ton komt veel beter te staan. Volgens de computer spring ik te vroeg met mijn paard naar veld e5 en moet ik eerst rokeren en dan pas zetten als a3, Pbd2 en Pe5 doen. (…). In de Colle-Zukertort speel je ook vaak a3 maar ik doe dat dus te vroeg. Ik moet de finesses nog wat beter in de vingers krijgen. Tot aan het moment van (Tons) blunder heb ik aldoor slecht gestaan, maar met zijn zet Df4 geeft Ton een pion èn een stuk weg en dan is het ineens straal gewonnen voor wit (+4). Fritz zegt: ‘black stumbles just before the finish’. In Tons geval is dat dan een lekke band… In elk geval heb ik aan deze partij èn een punt èn een les overgehouden, dubbel winst dus.”

Trainer/coach H. van Putten reageert verheugd. Hij hoopt dat dit nog maar het begin is. “Het ging nu om een winstpartij van Michiel. Mijn stelling is dat er nog veel meer geleerd kan worden van een nederlaag, maar zo ver is Michiel nog niet. Na een verliespartij neemt de zelfhaat nog altijd de overhand, wordt er steevast subiet gestopt met schaken en moeten soms materiële zaken als het bord of de stukken het flink ontgelden. Die vliegen dan door de lucht of worden op de punt van de schoen genomen. Daar leer je uiteraard níet beter schaken van.”

Van Putten spreekt zelfs van een driedubbele winst: 1. Er was een zo begeerd punt voor Michiel; 2. De geheimen van de Colle-Zukertort werden weer ietsje verder ontrafeld en, het kersje op de suikertaart: 3. De les dat er altijd een les is lijkt eindelijk tot Meeuwsen te zijn doorgedrongen.

Bontsie


Is het straks aan good old Ton Bontsema te danken dat Meeuwsen tot een cruciale doorbraak komt in zijn schaakcarrière? Michiel nam na 26…Df4? met 25 Dxd5+ Kh8 26 Pxh2 graag de hem geoffreerde loper aan en is nog steeds in de wolken. Het gevaar dat het gaat om een luchtkasteel blijft latent.

2 gedachten over “Michiel Meeuwsen ontwaart les in schaakpartij (nu met diagram!)

  1. Het schaakbord en de stukken laat ik nog wel met rust, maar ik vrees dat er na elke nederlaag in de Haren Challenger geen enkele biobak meer overeind staat langs de route die ik terug naar huis gefietst ben.

    Like

  2. Met Lxf3 had Bontsema de druk van de ketel kunnen halen en was er voor hem niets aan de hand geweest. Ook Tad8 lijkt een goede zet, want na Pxh2 is Te2! ook een zet die wit voor grote problemen plaatst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s